Reizen met je huisdier

Reizen met je hond, kat of fret vanuit België naar een ander EU-land

Op reis gaan met je dier kan een leuke ervaring zijn. Vooraleer je vertrekt, hou je echter beter rekening met enkele praktische zaken.

Identificatie en registratie

Wettelijk gezien moet je hond, kat of fret geïdentificeerd zijn. Tegenwoordig is een microchip verplicht. Een tattoeage mag nog wel indien ze voor juli 2011 geplaatst is en nog duidelijk leesbaar is. Reis je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta, dan is een chip sowieso verplicht. 
Naast deze identificatie heb je ook een Europees paspoort nodig, net zoals je ook je eigen paspoort meeneemt op reis.

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)

Om te reizen heeft je huisdier een vaccinatie tegen hondsdolheid nodig. Deze vaccinatie is wettelijk gezien verplicht. 
In België is een vaccinatie enkel verplicht voor alle honden ten zuiden van Samber en Maas en voor honden die met hun eigenaars naar campings en caravanparken gaan. Buiten onze landsgrenzen is vaccinatie tegen hondsdolheid ook verplicht.

Een eerste vaccinatie moet minimum 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Indien de hervaccinatie gebeurt binnen de geldigheidsduur van het vorige vaccin blijft de periode gewoon doorlopen. Wordt een hervaccinatie gegeven nadat de geldigheidsduur van het vorige vaccin verstreken is, begint opnieuw een wachttijd te lopen van 21 dagen vooraleer het vaccin geldig is. De geldigheidsduur wordt door ons in het vaccinatieboekje geschreven.

Op reis met meer dan 5 dieren

Wanneer je meer dan 5 dieren meeneemt op vakantie moet je nog wat extra regels naleven. Deze reis wordt aanzien als een commercieel transport. Dit wil zeggen dat je dieren een klinisch onderzoek moeten ondergaan voor vertrek (dit wordt ook in het paspoort aangeduid) en dat ze vergezeld moeten zijn door een bijkomend certificaat dat door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wordt uitgereikt.

Op reis met jonge dieren (minder dan 3 maanden leeftijd)

Ben je van plan om je pup of kitten mee op reis te nemen, neem dan zeker eerst contact op met ons. De regels verschillen van land tot land en sommige landen staan zelfs geen dieren toe onder die leeftijd.

Ben je van plan om een verdere reis te maken (buiten de EU)? Neem dan zeker ook tijdig contact op zodat de nodige formulieren in orde gemaakt kan worden.
Meer informatie over reizen met dieren kan je terugvinden op de overheidswebsite hieromtrent. Deze website is opgenomen in onze pagina met links.
Onze website heeft ook een pagina vol met nuttige tips en weetjes voor op vakantie.

Terug naar Reizen met je dier