Je huisdier beschermen

Hoe je huisdier beschermen tijdens je vakantie

Op deze pagina wordt er wat dieper ingegaan op enkele ziektes die in Europa voorkomen maar zeker bij ons niet zo frequent of zelfs niet gezien worden. Het is belangrijk om contact op te nemen met de praktijk, zodat we jou het gepaste advies kunnen geven en je dus veilig op reis kan vertrekken! 

Hartworm

Hartwormen worden overgedragen door muggen. Na 5 à 7 maanden zijn de larven ontwikkeld tot volwassen wormen die leven ter hoogte van het hart en de longslagader van de hond of kat.  Het kaartje toont welke regio's in Europa er gevaarlijk zijn voor hartworminfecties.

Leishmania

Leishmania is een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegen. Deze zandvliegen zjin voornamelijk actief tegen de avond en 's nachts. Ze kunnen niet goed tegen tocht en een ventilator kan dus een goede preventieve maatregel zijn. Eens besmet worden de bloedcellen van je huisdier aangetast.
Hoe je je huisdier best beschermt staat in de tabel weergegeven. Waar je huisdier risico loopt staat afgebeeld op het kaartje.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is zoals de naam het zelf zegt hoofdzakelijk een lintworm die de vos als eindgastheer heeft. Onze honden en katten kunnen zichzelf echter ook besmetten door een rat of muis op te eten. Hoewel onze huisdieren hier zelf vaak geen problemen van zullen ondervinden is de vossenlintworm vooral voor ons zeer gevaarlijk. Door het aaien van besmette honden of katten, of door het opeten van ongewassen bosvruchten kan de mens als tussengastheer dienen. Dit kan gevaarlijke infecties geven.
Beschermen doe je als volgt: regelmatig je hond of kat ontwormen is zeker geen overbodige luxe! Daarnaast kan je best geen bosvruchten eten tijdens een wandeling. En al zeker niet degene die op kniehoogte groeien. Eerst de vruchten wassen is dus de boodschap!

Terug naar Reizen met je dier