Chirurgie

Algemene chirurgie

Met algemene chirurgie bedoelen we routineoperaties zoals sterilisatie, castratie, keizersneden,... Daarnaast bedoelen we ook de minder vaak voorkomende operaties zoals verwijderen van tumoren, miltexcisie, maag-darmoperaties,... Kortom alle operaties waarbij het gaat over het snijden in "weke delen". Daartegenover staan de orthopedische operaties waarbij het gaat over botstructuren. We beschikken over drie operatieruimtes. Hiervan wordt er één gereserveerd voor de algemene chirurgie. Orthopedische operaties gebeuren in de tweede operatieruimte. Tandheelkundige ingrepen en het openen of verwijderen van abcessen gebeuren in de derde operatieruimte.

Verdoving wordt steeds aangepast aan de noden van het dier (leeftijd en gezondheidstoestand). Zo wordt er gewerkt met bepaalde injecties om het dier voor te bereiden op een anesthesie en gaan we meestal verder met gasanesthesie om de verdoving veilig en vlot te laten verlopen. Het is vanzelfsprekend dat ook de pijn deskundig weggenomen wordt. Ook hiervoor worden verschillende categoriën van medicaties aangesproken en is het zelfs mogelijk om een continue pijnpomp tijdens de operatie te gebruiken. Tijdens de operatie worden de uitgeademde gassen en zuurstofgehalte continu gecontroleerd. Ook het hartritme wordt opgevolgd door middel van EKG.

Operaties gebeuren uitsluitend na afspraak en op weekdagen. Uitzondering hierop is natuurlijk een spoedgeval. Ook gebeuren operaties bij honden en katten steeds nuchter. Dit wilt zeggen dat je huisdier de avond voordien nog zijn/haar avondmaal mag opeten, maar dat daarna het eten weggenomen wordt. Drinken van water mag nog wel. Bij konijntjes of knaagdieren gelden andere regels, maar daar lees je meer over op de pagina die over hen gaat.

Terug naar Diensten