Katten

Op deze pagina wordt wat dieper ingegaan op specifieke items die van toepassing zijn op uw kat.
U heeft misschien net een nieuw kitten in huis gehaald, uit een nestje van vrienden of kennissen, uit een winkel of van een kweker. Misschien heeft u uw kat wel gevonden in een asiel en geef je hem of haar op die manier een tweede kans. Op deze pagina kan u alles terugvinden wat u moet weten over hoe je het beste voor uw kat kan zorgen. 

Wettelijke verplichtingen

Elke kat, die na 31 augustus 2014 is geboren, is wettelijk verplicht om voor een leeftijd van 5maanden te worden gecastreerd/gesteriliseerd. Uitzonderingen hierop zijn de katten bij erkende fokkers of katten die voor export zijn voorzien. Naast het steriliseren en castreren moeten alle katten, sinds 2017, geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden in de centrale databank catid. Zo kan wettelijk vastgelegd worden dat de kat van u is. Hiervoor kan u bij ons terecht!

Vaccinatie en ontworming

Er bestaan verschillende besmettelijke ziektes waartegen je uw kat kan beschermen. Dit beschermen gebeurd door middel van een vaccin. In onze praktijk gaan we huiskatten het meest beschermen tegen kattenziekte, kattenniesziekte en kattenleucose.
De eerste vaccinatie van een kitten gebeurt meestal rond 8 weken leeftijd. Zoals bij de meeste vaccinaties wordt dit eerste vaccin best herhaald na ongeveer een maand. Op 12 weken leeftijd krijgt het kitten dus een tweede vaccinatie en vanaf dan wordt dit vaccin jaarlijks herhaald. Tijdens deze jaarlijkse controle zullen wij uw kat ook onderwerpen aan een algemeen gezondheidsonderzoek.
Voor binnenhuiskatten raden wij een vaccin tegen kattenziekte en kattenniesziekte aan. Gaat jouw kat echter ook op stap buitenshuis dan kan je best ook laten vaccineren tegen kattenleucose.
Tijdens deze vaccinaties gaan wij u zeker ook aanraden om uw kat te ontwormen. Wormbesmettingen zijn veel voorkomend en kunnen aanleiding geven tot gewichtsverlies, braken, plattere stoelgang, ...  Bij kittens kan het zijn dat dit gewichtsverlies niet opvalt omdat zij vaak een opvallend dik "wormenbuikje" gaan hebben. Kittens worden vaak reeds besmet op jonge leeftijd via de moedermelk. Zij worden meer ontwormd dan volwassen dieren. Bij volwassen dieren raden wij aan om 4 keer per jaar te ontwormen. Naast een besmetting voor uw kat kan er ook een besmetting bij uzelf of uw kinderen plaatsvinden. 

Uitwendige parasieten

Bij uitwendige parasieten denken we vooral aan vlooien en teken. Vlooien zijn kleine insecten van ongeveer 1-2mm lang. Ze zijn zijdelings afgeplat om snel tussen de haren van onze huisdieren te kunnen lopen. Omdat ze zo snel zijn is het moeilijk om op je huisdier zelf vlooien aan te treffen. Meestal kan je wel de uitwerpselen van vlooien zien. Deze zien eruit als kleine zwarte korreltjes die op de huid liggen. Vaak zien ze er kommavormig uit. Wanneer je twijfelt of een zwart korreltje op de huid van je kat een vlooienstrontje of zandkorreltje is kan het op een wit papier leggen en er een druppel water op laten druppelen. Vlooienstrontjes zullen bij contact het water rood doen worden door het oplossen van verteerd bloed in de uitwerpselen. 
Vlooienbeten geven jeuk en misschien zal u uw kat zien krabben of bijten in zijn of haar vacht. Daarnaast zijn veel katten allergisch aan vlooien waardoor ze een extreme jeuk gaan ontwikkelen en kaalheid gaan vertonen. Het opeten van vlooien kan aanleiding geven tot een infectie met lintworm. Bij kittens kan een massale vlooieninfestatie aanleiding geven tot bloedarmoede. Behandeling van een vlooieninfectie wordt op dezelfde manier gedaan als preventieve maatregelen tegen vlooien. Bij katten kunnen zowel pipetjes als speciale vlooienbanden gebruikt worden. In vlooienpipetjes zit er een vloeistof die in de hals van de kat leeggedruppeld wordt. Vlooien komen voor in de zomer maar zeker ook in de winter wanneer ze de warmte van de huizen opzoeken.

Teken kunnen groter worden dan vlooien. Initieel zijn teken zeer klein, ze bezitten 6 poten en gaan op kleine knaagdieren bloed zuigen. Daarna gaan ze in de omgeving vervellen en wachten ze tot er een groter dier of mens passeert. Op dit moment heeft een teek 8 poten. Ze blijven op het groter dier zitten tot ze volledig volgezogen zijn, om nadien zich eraf te laten vallen om hun voortplantingscyclus te vervolledigen. Een volledig volgezogen teek kan tot 1-2cm groot worden. Het gevaar van teken zit in de mogelijkheid om ziektes over te dragen. De meest gekende ziekte hiervan is ziekte van Lyme.
Preventief worden vaak dezelfde producten gebruikt als deze waarmee vlooien behandeld worden. Teken komen het meest voor in de warmere maanden (maart - oktober), maar kunnen zeker ook daarbuiten nog gezien worden. Zie je een teek op je huisdier zitten verwijder je deze het beste met een tekentang. Een draaiende beweging wordt er dan gemaakt zonder dat je al te veel trekkracht uitoefend. De teek laat zich op die manier vanzelf los. Wat je best niet doet is de zone op voorhand verdoven of ontsmetten. Vaak gaat de teek dan bedwelmd worden en gaat die zijn maaginhoud in de wonde injecteren wat meer aanleiding tot ziektes geeft.

Praktisch

Sterilisatie of castratie gebeurt zoals elke operatie op weekdagen en op afspraak.
We proberen de operatiewonde zo klein mogelijk te houden zodat uw kattin er zo weinig mogelijk last van heeft. Meestal zal de operatiesnede niet meer dan 1cm bedragen. Indien deze groter is wordt er gebruik gemaakt van een intradermale hechting waarbij er geen hechtdraden aan de buitenzijde zichtbaar zijn. Hierdoor heeft uw kattin geen kraag mee naar huis die voorkomt dat ze aan haar wonde kan. Daardoor zal ze zich comfortabeler voelen na de operatie. Na 10 dagen plannen we meestal een controle om te kijken of de wonde naar behoren geneest. Eventuele draadjes worden dan ook verwijderd.