Tandheelkunde

Tandheelkunde

Wist u dat mond- en tandaandoeningen één van de meest voorkomende problemen zijn bij honden en katten?

Mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplak (een kleverige doorzichtige laag rijk aan bacteriën). Als hier niets aan gedaan wordt, zal de tandplak verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit op de tanden. Beide zijn de oorzaak van een slechte mondgeur en/of ontstekingen van het tandvlees (gingivitis). Andere symptomen die U kan zien, zijn pijn bij het eten of krabben ter hoogte van de muil, veranderingen van eet – of kauwgewoonten. Deze tandproblemen kunnen in ernstige gevallen leiden tot losse en/of rotte tanden, alsook tot een mogelijke verspreiding van bacteriën naar hart, lever of nieren.

Niet elk dier is even gevoelig aan tandproblemen. Kleine hondenrassen (Maltezer, Yorkshire Terriër, Shih-Tzu, Chihuahua, Dwergpincher,...) en sommige kattenrassen (Pers, Siamees,...) zijn gevoeliger. Hetzelfde geldt voor dieren waarbij de tanden niet in de juiste positie staan. Krijgt uw huisdier af en toe zachte voeding (blikvoer, tafelresten,...) maakt hij/zij ook meer kans op tandproblemen.

Veelvoorkomend bij katten zijn FORL's. Dit staat voor Feliene Odontoclastische Resorptieve Letsels. Kortweg zijn dit een soort van kratervormige holtes die ontstaan op de overgang van tandwortel naar tandkroon. Oorzaak hiervan is opstapeling van tandplak en tandsteen waardoor er een ontstekingsproces in gang gezet wordt. Bij dit onstekingsproces worden ook lichaamseigen cellen (odontoclasten) geactiveerd die eigen tandweefsel gaan afbreken. Hierdoor ontstaan holtes, waardoor het hele proces verergerd wordt.

Pups en kittens gaan net als mensen hun tanden wisselen. Dit begint meestal rond 3-4 maanden en is voltooid rond de leeftijd van 6 maanden. Blijft een melktand nadien nog staan is er sprake van een persisterende melktand. Deze tanden verhinderen soms de permanente tand om goed door te groeien, kunnen zorgen voor een standafwijking bij de tanden en geven aanleiding tot opstapeling van tandplak en tandsteen met alle gevolgen vandien. Persisterende melktanden worden dan ook best zo snel mogelijk verwijderd.

Controle

Of uw huisdier nu jong of oud is, bij de vaccinatie of jaarlijkse controle kijken wij de tanden en tandvlees van uw huisdier na op mogelijke problemen. Op die manier kunnen wij u het beste advies geven om het gebit van uw huisdier in topvorm te houden.

Preventief

Preventief kan u zelf reeds veel doen. Tanden poetsen, droge brokken of een speciaal tandendieet, kauwstrips, ... het is een zeer breed gamma dat er bestaat en waar we u zeker de nodige informatie over kunnen geven. Aarzel zeker niet om ons om meer uitleg te vragen.

Curatief

Wanneer de tandproblemen te ver gevorderd zijn en medisch ingrijpen noodzakelijk is kan u uiteraard ook bij ons terecht. Wanneer wij de tanden kuisen wordt uw huisdier onder narcose gebracht en verwijderen wij het tandsteen door middel van ultrasone trillingen. Indien nodig worden ook röntgenopnamen gemaakt om te controleren hoe het met de dieper liggende en omgevende structuren van de tand gesteld is. Slechte of loszittende tanden worden best verwijderd zodat deze geen verdere problemen meer veroorzaken. Na zo'n ingreep wordt er best meteen verder gegaan met de preventieve maatregelen. Een tandreiniging of detartratie kan dan ook aanzien worden als een nieuwe start bij het onderhouden van het gebit van uw huisdier.

Terug naar Diensten