Met algemene chirurgie bedoelen we routineoperaties 

zoals sterilisatie, castartie, keizersneden,... Daarnaast

bedoelen we ook de minder vaak voorkomende operaties

 zoals verwijderen van tumoren, miltexcisie,

maag-darmoperaties,... Kortom alle operaties waarbij het

gaat over het snijden in "weke delen". Daartegenover

staan deorthopedische operaties waarbij het gaat over

botstructuren.
We beschikken over 3 operatieruimtes. Hiervan wordt

er 1 gereserveerd voor de algemene chirurgie.

Orthopedische operaties gebeuren in de 2de operatieruimte. Tandheelkundige ingrepen en het openen of verwijderen van abcessen gebeuren in de derde operatieruimte.
Verdoving wordt steeds aangepast aan de noden van het dier (leeftijd en gezondheidstoestand). Zo wordt er gewerkt met bepaalde injecties om het dier voor te bereiden op een anesthesie en gaan we meestal verder met gasanesthesie om de verdoving veilig en vlot te laten verlopen. Het is vanzelfsprekend dat ook de pijn deskundig weggenomen wordt. Ook hiervoor worden verschillende categoriën van medicaties aangesproken en is het zelfs mogelijk om een continue pijnpomp tijdens de operatie te gebruiken. Tijdens de operatie worden de uitgeademde gassen en zuurstofgehalte continu gecontroleerd. Ook het hartritme wordt opgevolgd door middel van EKG.
Operaties gebeuren uitsluitend na afspraak en op weekdagen. Uitzondering hierop is natuurlijk een spoedgeval. Ook gebeuren operaties bij honden en katten steeds nuchter. Dit wilt zeggen dat je huisdier de avond voordien nog zijn/haar avondmaal mag opeten, maar dat daarna het eten weggenomen wordt. Drinken van water mag nog wel. Bij konijntjes of knaagdieren gelden andere regels, maar daar lees je meer over op de pagina die over hen gaat.

Algemene chirurgie
 
Endoscopische chirurgie

Endoscopische operaties zijn een soort van kijkoperatie, waarbij een endoscoop in het te opereren gebied ingebracht wordt. Deze endoscoop geeft de chirurg een beeld over wat er zich in het operatiegebied situeert. Langs een andere opening worden chirurgische instrumenten naar binnengebracht waarmee we dan objecten kunnen vastnemen, bloedvaten kunnen toebranden of bepaalde zaken kunnen doorknippen. 
Endoscopische operaties worden regelmatig gebruikt voor orthopedische operaties waarbij men in het gewricht moet werken (arthroscopie). Daarnaast kan het ook ingezet worden voor abdominale operaties. Dit zijn operaties waarbij men werkt in de buik van het dier. Zo kan men kijkoperaties uitvoeren, gastropexie (preventief vastzetten van de maag om maagkanteling te voorkomen), sterilisaties, cryptorchidie-operaties (verwijderen van niet ingedaalde teelbal), enzovoort.
Bij Animalis is er geïnvesteerd in de apparatuur én bijscholingen die noodzakelijk zijn om dergelijke operaties uit te voeren. Hieronder wordt een beetje dieper ingegaan op endoscopische sterilisatie bij de teef.

Endoscopische sterilisatie bij de teef
Wanneer een teef gesteriliseerd wordt via de klassieke chirurgische methode, wordt de buik opengesneden zodat onze vingers of handen in de buik kunnen om de eierstokken en de baarmoeder naar buiten te halen zodat deze verwijderd kunnen worden. Hiervoor is een snede nodig van enkele cm tot zelfs bij grote honden ongeveer 10cm.

Net zoals bij de klassieke operaties gebeurd het onderhoud van de anesthesie door middel van gasanesthesie. De buik wordt geschoren en ontsmet zodat de ingreep kan plaatsvinden. De hond zelf ligt op dat moment op een speciaal daarvoor gemaakte tafel die naar links en rechts kan kantelen.

Voordelen

  • Het gebruik van een camera zorgt ervoor dat we een ruimer beeld hebben over wat er zich afspeelt in de buik van het dier. Dit is iets wat we niet kunnen bereiken met een klassieke operatie. Door dit beter zicht hebben we een beter beeld op de verschillende organen (lever, milt, maag, darmen, nieren, blaas, ...) en worden nabloedingen ook sneller opgemerkt.

 

  • Een kleinere snede zorgt voor minder wondcomplicaties (wonde die opengaat, draadjes die losgebeten worden, ...) De wonde geneest ook sneller en een kraag is niet noodzakelijk.

 

  • Uit onderzoek is gebleken dat teefjes die endoscopisch gesteriliseerd worden sneller rondlopen na hun operatie dan honden via de klassieke operatie. Dit wilt ook zeggen dat ze minder pijnlijk zijn na de operatie.

 

  • Endoscopische operatie kan gecombineerd worden met gastropexie (vastzetten van de maag). Hierdoor wordt voorkomen dat deze honden ooit nog een maagtorsie kunnen krijgen. Hoewel dit ook kan via de klassieke methode, moet de chirgische snede groter gemaakt worden terwijl dit bij een endoscopische ingreep niet het geval is.


Nadelen

  • Het gebruik van gespecialiseerd materiaal maakt deze operatie duurder dan de klassieke operatie.

 

  • In uitzonderlijke gevallen is het noodzakelijk om over te gaan naar de klassieke methode. Dit zal het geval zijn wanneer bijvoorbeeld iets afwijkend opgemerkt wordt aan de baarmoeder

 
Orthopedische chirurgie

Wanneer er geopereerd moet worden voor het herstellen van fracturen of letsels aan gewrichten spreekt men van orthopedische chirurgie.
In onze praktijk worden regelmatig orthopedische operaties uitgevoerd. Een fractuur wordt niet altijd op dezelfde manier hersteld. Dit is afhankelijk van het type breuk, de locatie van de breuk en de mate van verplaatsing van de gebroken botfragmenten. Sommige fracturen vragen enkel om een spalk of gipsverband. Andere zullen om een chirurgische herstelling door middel van platen, schroeven en pinnen vragen. Om te bepalen wat voor soort breuk er opgetreden is worden radiografische opnames gemaakt. Daarna worden alle verschillende mogelijkheden met u besproken zodat we uw huisdier zo snel mogelijk kunnen laten genezen.
Ook voor het herstellen van gewrichtsproblemen zoals kruisbandruptuur of patellaluxatie zijn verschillende technieken beschreven. Regelmatige bijscholing is dan ook vanzelfsprekend om mee up-to-date te blijven wat betreft deze technieken. Op die manier proberen wij in onze praktijk steeds de juiste techniek aan u de kunnen aanbieden.
Losse gewrichtsfragmenten verwijderen wordt tegenwoordig vaak arthroscopisch gedaan. Hierbij gaat men via kleine incisies tewerk en brengt men het gewricht in beeld door middel van een kleine camera. Het voordeel hiervan is dat er na zo'n operatie minder arthrose ontstaat dan bij het volledig openen van een gewricht. Daarnaast heeft men vaak een beter zicht op alle structuren en is de recuperatie van zo'n operatie minder zwaar.

 

De buik wordt vervolgens opgeblazen door middel van een speciale naald (Veress naald). Voor dit opblazen wordt het gas CO2gebruikt. Daarna worden 2 gaatjes van ongeveer 0,5cm gemaakt. In het ene gaatje komt de endoscoop (camera). Via het andere gaatje worden de werkinstrumenten naar binnen gebracht.

Chirurgie