Ziekte van Lyme

Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In België blijkt 10 tot 23% van de teken besmette zijn met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen. Symptomen van honden met de ziekte van Lyme zijn vrij algemeen en kunnen verward worden met andere ziekten. Bij twijfel kan er altijd een bloedonderzoek gebeuren om een diagnose te stellen.
Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan. In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast preventieve snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen.​

Wat kan u doen als uw huisdier een teek heeft?

Nadat een teek heeft gebeten duurt het nog ongeveer 36 tot 48 uur voordat deze uw dier kan besmetten met Borrelia. Teken dienen daarom tijdig verwijderd te worden. De meest veilige methode is met een tekentang. Deze tang verwijdert alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen.

Lyme-borreliose, ook een mensenziekte

Ixodes-teken kunnen ook Lyme-borreliose overdragen op mensen. Elk jaar worden er 65.000 gevallen gemeld in Europa. Symptomen bij mensen variëren van vrij algemeen zoals hoofdpijn, koorts, vermoeidheid tot de bekende karakteristieke huiduitslag (erythema migrans). Zonder adequate behandeling kan de ziekte zich verspreiden in gewrichten, hart en centraal zenuwstelsel. U kunt het risico op tekenbeten verminderen door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.

Preventieve maatregelen

Met enkele simpele maatregelen kan je je hond al goed beschermen tegen teken.

Let op voor gebieden met hoog risico op teken: bosrijke omgeving, watterrijke gebieden en plekken met hoog gras
Controleer dagelijks op teken, vooral na de wandeling
Gebruik preventieve middelen tegen teken
U kan uw hond eventueel laten vaccineren, helaas kunnen katten nog niet gevaccineerd worden

Vaccinatie

Heb je al ondervonden dat je hond regelmatig teken heeft die je moet verwijderen kan je overwegen om hem extra te beschermentegen ziekte van Lyme. Een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme wordt niet standaard gegeven aan elke hond die voor zijn jaarlijks vaccin komt omdat niet elke hond even veel risico loopt op teken.
De eerste keer dat je hond gevaccineerd wordt krijgt hij 2 vaccinsvoor de ziekte van Lyme. De eerste hiervan op dag 1 en de 2de wordt 3 weken later gegeven. Nadien gebeurt een hervaccinatie jaarlijks. De beste periode om je hond te laten vaccineren is in het voorjaar zodat het vaccin gegeven wordt voor de periode waarin de meeste teken verwacht worden. Vooraleer je je hond kan laten vaccineren moet hij minimum 12 weken oud zijn. Een maand na zijn eerst vaccin is hij beschermd voor een jaar.

Referenties
1. Claerebout et al., Parasites and Vector, 2013, 6 (183).
2. Misonne et al., J. Clin. Microbiol., 1998, 36 (11), 3352 - 3354.
3. Rizzoli A, Hauffe HC, Carpi G, Vourc’h GI, Neteler M, Rosa R. Lyme borreliosis in Europe. Euro Surveill. 2011;16(27):pii=19906. Available online: