Specifieke Ziekten

Leishmania bij honden


Leishmania is een parasiet die van een ziek dier wordt overgedragen naar een niet ziek dier door zandvliegjes. Deze zandvliegjes zijn noodzakelijk als tussengastheer voor de parasiet. Het zandvliegje gaat bij een besmet dier bloed opzuigen. In deze rode bloedcellen zit de parasiet verscholen. Na enkele dagen in het spijsverteringskanaal van de zandvlieg gezeten te hebben wordt deze zandvlieg opnieuw besmettelijk voor gezonde dieren. 

Ziekte van Lyme - Borreliose


Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor inbosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

Herpesvirus bij honden


Op deze pagina wordt er iets dieper ingegaan op een virale infectie bij honden die misschien iets minder bekend is bij hondeneigenaars: Herpesvirus.
Herpesvirus veroorzaakt vooral problemen bij pasgeboren pups tot de leeftijd van 1 à 3 weken. Oudere pups kunnen nog problemen ondervinden, maar dit komt minder voor.